Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ....ΠΟΔΗΛΑΤΟ !!!

Ποιο είναι το κατάλληλο ποδήλατο για την ηλικία του παιδιού και πως θα το μάθετε να ποδηλατεί με ασφάλεια; Ενημερωθείτε από το τρίτο μέρος του αφιερώματός μας για το ποδήλατο
Το ποδήλατο χαρίζει την αίσθηση της ελευθερίας στα παιδιά και για αυτό τον λόγο τα περισσότερα το λατρεύουν. Πριν όμως αγοράσετε κάποιο ποδήλατο στο παιδί, καλό είναι να γνωρίζετε κάποιες βασικές πληροφορίες για να επιλέξετε το κατάλληλο που θα ταιριάζει στην ηλικία και το ύψος του. Ακόμη όμως και αν έχει ήδη ποδήλατο, θα πρέπει να είστε σίγουροι  ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει με ασφάλεια.
Ενημερωθείτε λοιπόν σωστά και αξιόπιστα από το Pathfinder...

Ανακαλύψτε τον τύπο του

Στα καταστήματα θα βρείτε διάφορα ποδήλατα τα οποία είναι σχεδιασμένα για τους μικρούς, αλλά και για τους πολύ μικρούς μας φίλους. Απευθυνθείτε λοιπόν σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα όπου οι υπάλληλοι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του παιδιού σας.
Ένας πρακτικός κανόνας είναι το παιδί να ακουμπάει με τις μύτες των ποδιών του στο έδαφος, όταν βρίσκεται πάνω στο ποδήλατο που είναι σταματημένο. Επίσης αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το κατάλληλο μέγεθος της ρόδας. Αν είναι μικρότερη θα καθίσταται δυσκολότερη η κίνηση του πεταλιού. Θα πρέπει λοιπόν το μέγεθός της να  είναι συμβατό με το ύψος του παιδιού.  Ο τύπος του σκελετού τέλος εξαρτάται από το βάρος και την ηλικία του παιδιού. Επιλέξτε ατσάλινο για μεγαλύτερα παιδί (πάνω από 7 ετών). Ο σκελετός αυτός είναι πιο ελαφρύς.
Ποδήλατα με 3 ρόδες: Είναι ένας τύπος ποδηλάτου που εγγυάται την ισορροπία του παιδιού πάνω στο ποδήλατο. Το πλεονέκτημα τους είναι η σταθερότητα, ενώ ένα μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί ο αριθμός των τροχών, όπως συμβαίνει με τις βοηθητικές ρόδες, τις οποίες μπορείτε να αφαιρέσετε μόλις μάθει ισορροπία. Αυτά τα ποδήλατα είναι κατάλληλα για πιο μικρές ηλικίες.
Ποδήλατα χωρίς πετάλια: είναι ένας πιο νέος τύπος ποδηλάτου. Τα ποδήλατα αυτά είναι το αμέσως επόμενο βήμα από τα ποδήλατα με 3 ρόδες.  Είναι πολύ χαμηλά και επιτρέπουν στο παιδί να σπρώχνει με τα πόδια του το ποδήλατο, δίνοντάς του την αίσθηση της ισορροπίας και την αντίληψη της κατανομής του βάρους πάνω στο ποδήλατο.
Με βοηθητικές ρόδες: Είναι τα γνωστά σε όλους μας ποδήλατα που οι περισσότεροι είχαμε όταν ήμασταν παιδιά.  Αν το παιδί είναι μικρό (κάτω από 6) και δεν έχει ξανακάνει ποδήλατο καλό είναι να έχει βοηθητικές ρόδες, αφού θα δυσκολεύεται να ισορροπήσει μόνο του.  Αν θέλετε να μάθει το παιδί σας  ισορροπία μπορείτε να ξεκινήσετε με βοηθητικές ρόδες και στη συνέχεια μόλις αρχίσει να προσαρμόζεται να τις αφαιρέσετε.
Για μεγαλύτερα παιδιά: Τα ποδήλατα που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθος του τροχού τους. Υπάρχουν ποδήλατα με 14 ίντσες διάμετρο τροχού, 16 ίντσες και φθάνουν στις 26 που είναι τα ποδήλατα τα οποία αρχίζουν να χρησιμοποιούν και οι ενήλικοι αναβάτες.
Μέχρι την εφηβεία -οπότε και το ύψος του παιδιού σταθεροποιείται- το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 2 με 3 χρόνια και αυτό ισχύει για τα περισσότερα μοντέλα. Επιλέξτε ωστόσο ένα ποδήλατο του οποίου η σέλα του να ρυθμίζεται σε ύψος, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να το προσαρμόζετε ανάλογα και να μην αναγκάζεστε να αλλάζετε ποδήλατο κάθε τρεις και λίγο. Σε γενικές γραμμές για το μέγεθος του ποδηλάτου μπορεί να σας βοηθήσει και ο παρακάτω πίνακας:
Ηλικία Μέγεθος ρόδας σε ίντσες
   3-5             10-12
   5-7                16
  6-13                24
   13+                                      26

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ασφάλεια του

Το κράνος είναι απαραίτητο αξεσουάρ καθώς  προστατεύει το κεφάλι του από κάποιο χτύπημα, αφού ιδιαίτερα στα παιδιά οι πτώσεις με το ποδήλατο είναι αρκετά συχνές. Θα πρέπει να ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί να αποκτήσει τη συνήθεια να φορά πάντα κράνος. Καλό είναι το κράνος να διαθέτει πολλούς αεραγωγούς που να επιτρέπουν τον αερισμό του κεφαλιού του και επένδυση από αφρώδες υλικό στο εσωτερικό. Οι ιμάντες του θα πρέπει να εφαρμόζουν καλά στο κεφάλι του παιδιού καθώς το τοποθετείτε. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει καλά και είναι σταθερό ώστε να περιορίσετε το ενδεχόμενο να φύγει από τη θέση του σε περίπτωση κάποιας πτώσης.
Επίσης χρήσιμες είναι και οι πλαστικές επιγονατίδες, αν και τα περισσότερα παιδιά δεν αισθάνονται άνετα με αυτές. Μην ξεχνάτε το κουδούνι και τα φώτα (μπροστά και πίσω), που είναι απαραίτητα για να διακρίνεται πιο εύκολα το ποδήλατο το βράδυ από τους οδηγούς.  Ακόμη μπορείτε να επιλέξετε ρούχα σε έντονα χρώματα καθώς έτσι το παιδί θα διακρίνεται ευκολότερα στο σκοτάδι. Τα αθλητικά παπούτσια  κρατούν το πόδι του σταθερό και είναι καλή επιλογή για ποδηλασία. Καλό είναι επίσης τα ρούχα που θα φοράει να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του σώματός του ώστε να είναι πιο προστατευμένο σε περίπτωση πτώσης. Τέλος η σωστή συντήρηση του ποδηλάτου είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να αντέξει στο χρόνο το ποδήλατο, αλλά και για την ασφάλεια του παιδιού .

Kανόνες ασφαλείας

  • Κάντε ένα σύντομο έλεγχο στο ποδήλατο πριν το χρησιμοποιήσει το παιδί, ελέγξτε τα φρένα ότι πιάνουν καλά και βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά είναι καλά φουσκωμένα πιέζοντάς τα με το δάκτυλό σας.
  • Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αλλά και να το ενθαρρύνετε ώστε να τους σέβεται.
  • Αν το παιδί είναι μικρό δεν θα πρέπει να το αφήνετε να κάνει ποδήλατο στο δρόμο και ειδικά σε δρόμους με αυξημένη κυκλοφορία ή σε χωματόδρομους.
  • Μάθετε το  να ελέγχει το δρόμο πολύ προσεκτικά, όχι μόνο για τα αυτοκίνητα, αλλά και για τυχόν εμπόδια που μπορεί να συμβάλλουν στην πτώση του όπως πέτρες, ξύλα κτλ.

Ξεκινήστε τα.. ιδιαίτερα!

  • Αν είναι αρχάριο ξεκινήστε μαζί του κάποια μαθήματα σε κάποιον προστατευμένο χώρο σε ομαλό έδαφος. Μια καλή επιλογή είναι και η πιλοτή της πολυκατοικίας
  • Πριν ξεκινήσετε μην ξεχάσετε να φορέσετε το κράνος στο παιδί και να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι του
  • Για να βοηθήσετε το παιδί να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες, αφαιρέστε τις βοηθητικές και ρυθμίσετε τη σέλα έτσι ώστε να ακουμπάει ολόκληρο το πέλμα του παιδιού στο έδαφος, όταν το ποδήλατο είναι σταματημένο
  • Μπορείτε επίσης να επιλέξετε για τα μαθήματα μια έκταση με γρασίδι, τόσο γιατί το γρασίδι μειώνει την ταχύτητα, όσο και γιατί θα είναι πιο ασφαλές το παιδί σε περίπτωση πτώσης. 
  • Για αρχή μπορείτε να κρατάτε το ποδήλατο του από τη σέλα μέχρι να μάθει να διατηρεί μόνο του την ισορροπία του
  • Μάθετε το αρχικά να κάνει ποδήλατο στην ευθεία μέχρι να αποκτήσει κάποια άνεση
  • Μην παραλείψετε να του δείξετε του πώς να φρενάρει
  • Επιτρέψτε στο παιδί να έχει πρωτοβουλίες. Αν βλέπετε ότι αισθάνεται πως μπορεί μόνο του αφήστε το να δοκιμάσει
  • Επιδείξτε υπομονή και ενθαρρύνετε το παιδί όταν βλέπετε ότι δυσκολεύεται ή φοβάται.          Πηγή : pathfinder
                                                                                              Με εκτίμηση
                                                                                   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
                                                                     (Πρόεδρος του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου